Kærlighed er at hjælpe mennesker i nød

s3 Mikael Jarnvig 1highMikael Jarnvig har set nøden i Armenien og Nordkorea på rejser med Mission Øst. Hjælpen fra andre lande er meget vigtig – og den når frem, understreger han.

Vi har alle pligt til at vise næstekærlighed – ikke kun snakke om den. Vi må hjælpe mennesker i nød, siger Mikael Jarnvig, vejrprofet og ambassadør for Mission Øst.

– Jeg synes, det er vigtigt, at buddet om næstekærlighed bliver fulgt op af handling, så det ikke bare er noget, vi snakker om som en god leveregel, mens vi i virkeligheden bare går og passer os selv. Men at vi virkelig gør noget, når vores næste er i nød.

Ordene kommer langsomt, intenst, fra den kendte meteorolog Mikael Jarnvig fra DR Vejret. Han er kendt for at levere vejrudsigter med et friskt sprog, et skævt smil og et glimt i øjet. Men ikke nu.
Han er alvorlig og tydeligt bevæget.
Som ambassadør for Mission Øst har Mikael Jarnvig fulgt med i de allerseneste rapporter fra flygtningelejrene i Nordirakisk Kurdistan, hvor over en million kristne, yezidier og andre minoriteter er flygtet fra Islamisk Stats hærgen. Mænd myrdes, kvinder voldtages og piger bortføres som sexslaver.
En mor trygler IS-kommandanten om at levere hendes 16-årige datter tilbage, men han ryster bare på hovedet. En dreng leder efter sine brødre i bunker af lig. Handikappede, gravide, ældre flygter over hals og hoved og dør af sult og udmattelse.
Sådan lyder den ene rystende beretning efter den anden. Og nu risikerer en stor del af de 430.000 fordrevne i Missions Østs arbejdsområde at gå til i vinterkulden. Halvdelen bor i tynde sommertelte uden underlag. Den anden halvdel bor udenfor – i ufærdige betonbygninger, pivåbne for vind, kulde og sne.

Vi har pligt til at hjælpe

Det er nu, næstekærligheden skal have ben at gå på, mener Mikael Jarnvig.
– Vi skal ikke kun snakke om næstekærlighedsbudskabet, at man skal elske sin næste som sig selv, men virkelig gøre det. For hvis jeg selv var i den nød, ville jeg jo også gerne have, at nogen hjalp mig, siger han og pointerer, at vi som mennesker har en pligt til at elske hinanden.
Mikael Jarnvigs kristne baggrund er kendt – han er vokset op i Pinsekirken og var i flere år involveret i hjælpecentret Klippen på Vesterbro. Men den historie er underordnet, mener han. Lige nu står vi over for en humanitær katastrofe, der kalder på ren og skær medmenneskelighed.
– Jeg synes, der ligger en generel forpligtelse i buddet: Du skal elske din næste som dig selv. Du kan ikke bare trække på skulderen og sige: Jeg har kun ansvar for mig selv. Hvis vi bytter rollerne om her i verden, og det var mig, der var i så stor nød, så ville jeg jo også gerne have, at der var nogen, der kom og hjalp mig. Vi skal sætte os i hinandens sted. Hvordan ville andre mennesker have det, hvis jeg ikke hjalp?

Tænk, hvis det var os!

Mission Øst har siden august uddelt vintertøj og termotæpper til 10.000 ud af de 430.000 fordrevne i organisationens provins i Nordirak.
Generalsekretær Kim Hartzner har netop besøgt området og fortæller den ene grusomme øjenvidneberetning efter den anden.

Hvad håber du, der sker i danskerne, når de hører historierne dernedefra?
– Jeg håber, det rører os på den måde, at vi siger: Tænk, hvis det var os! Tænk, hvis det var os, der blev smidt ud af vores huse, ud i vinterkulden, blev skudt eller måtte flygte over hals og hoved uden ejendele. De grusomheder, vi hører om i medierne og gennem Mission Øst, synes jeg er helt horrible. Jeg håber, folk i Danmark sætter sig ind i, hvordan det ville være at være dem, som helt uforskyldt er kommet i så enorme og livstruende problemer.
Mikael Jarnvig tænker sig om et øjeblik.
– Hvis det var mig og min familie, som på denne brutale måde skulle vælge mellem at blive smidt ud eller skudt ned eller det, der er endnu værre, så ville jeg da også gerne have hjælp fra andre, tilføjer han og pointerer, hvor vigtigt det er, at vi i det velbjærgede Danmark lærer at sætte os i andre menneskers sted.

Det nytter at hjælpe

Selv har han været med Mission Øst i Armenien og Nordkorea og set, hvor meget det betyder for lidende mennesker at modtage helt basale livsfornødenheder fra Danmark.
– Når man først møder de mennesker, det drejer sig om, og ser de steder, hvor nøden er, så får man virkelig fornemmelsen af, at der er hul igennem fra et girokort i Danmark til en sæk ris i Østen, et telt i Nordirak eller et hospital i Afrika.
Det nytter virkelig at gøre noget. Hjælpen forsvinder ikke bare. Hjælpeorganisationer som Mission Øst får virkelig bragt hjælpen ud. Det synes jeg er vigtigt at holde sig for øje, siger han.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Hvilket indtryk gjorde det på dig helt personligt at se arbejdet?
– Når man kommer så tæt på og ser de mennesker i øjnene, som får glæde af pengene, så opmuntrer det én til at gøre noget mere. For så opdager man, at der er hul igennem: Her sker der noget, og ens penge er ikke bare tastet ind med et ti-cifret kontonummer for derefter at forsvinde ud i et eller andet Excel-ark.
Man ser, at de penge, der er givet til et hospital, faktisk også har resulteret i, at der nu står et hospital, og at de penge, der er givet til nødhjælp, er blevet til 10 lastbiler med ris-sække, hvoraf man selv måske har betalt en af sækkene. At det bliver konkret, så man ser, at det er dette, ens penge er gået til, enten det er til sundhed, uddannelse eller nødhjælp. At der er hul igennem fra en giroindbetaling her i Danmark til mad, tøj og tæpper på den anden side af jorden.

Vil sparke budskabet længere ud

Hvorfor lægger du ansigt og navn og stemme til en hjælpeorganisation som Mission Øst?
– Jeg kan jo som alle andre se, at der er enorme behov i verden af nød og ulykke og katastrofer. Og så synes jeg, at vi her i den rige del af verden burde gøre – ikke bare lidt mere – men meget mere for at hjælpe de fattige.
– Jeg kan jo på ingen måde hjælpe alle fattige i hele verden, men jeg kan se i det almindelige mediebillede, at jo flere mennesker, der anbefaler noget – og især hvis de er kendte i forvejen – så har vi lidt lettere ved at komme lidt længere ud.
Jeg vil gerne sparke det budskab lidt længere ud og gøre mit til, at vi hjælper dér, hvor der er nød og elendighed. Det lægger jeg gerne navn og stemme og ansigt til. Vi skal gøre noget mere for især den tredje verden.
– Det kan være svært at forholde sig til begreber som uroen i Mellemøsten, sulten i Afrika eller en tyfon i Asien. Men hvis man har mødt nogle mennesker, som står i det, og har snakket med dem og fået deres personlige historier, så tror jeg, man kan relatere det til sig selv. Og derpå handle på en måde, som man ville ønske, andre ville handle, hvis nu rollerne var byttet om.

Svend Løbner er freelance journalist og pressekontakt for Mission Øst.


Artiklen fortsætter efter annoncen: