Tempel for Tor og Odin

En asa-præstinde på Island påkalder de nordiske guder efter en bryllupsceremoni. For mange handler asatroen dog mest om kultur, mener Guðbjörn Ólafur Zophoníasson.
En asa-præstinde på Island påkalder de nordiske guder efter en bryllupsceremoni. For mange handler asatroen dog mest om kultur, mener Guðbjörn Ólafur Zophoníasson.

Asatroende bygger nu et tempel for de nordiske guder ved Reykjavik.

Af Bente Rognmo Thakre

Det første tempel i over 1000 år til ære for Tor, Odin og Freja bygges nu udenfor Reykjavik. Selv om mange kun ser på templet som et kulturminde, har asatroen over 2400 tilhængere på Island. De har også deres egne ypperstepræster, som skal udføre ofringer på tempelpladsen.

– I første række tror jeg, at de fleste tilhængere af asatroen er det af kulturelle årsager, mener Guðbjörn Ólafur Zophoníasson, tidligere bibelskolerektor og evangelist på Island.
– De fleste er nok humanister og ateister, som ser på det hele som et kulturelt mindesmærke. Ofringerne bliver nok mest bare et skuespil.
Men når det er sagt, har New Age bevægelsen været stærk på Island, så jeg tror nok, at templet kan have en åndelig betydning for enkelte, som måske er højere oppe i asa-religionen, tilføjer han.

Ingen reel asatro

Det samme siger ypperstepræsten for de norrøne guder på Island, Himlar Orn Hilmarsson, til Reuters.
– Jeg tror ikke, at nogen tror på en enøjet mand, som rider rundt på en hest med otte ben. Vi ser på det som et poetisk metafor og en manifestation af naturens kræfter og menneskelig psykologi.
Antallet af folk, som bekender sig til asatroen nåede 2.400 blandt Islands 330.000 indbyggere i 2014. Templet vil blive brugt til bryllup, begravelser og navne-ceremonier, hvilket er en stor begivenhed for både nutidens og fortidens vikinger.
Men der vil ikke blive udført dyreofringer. Nutidens vikinger vil udføre symbolske offerhandlinger med fokus på gæstfrihed, ærlighed, selvstændighed og ære, præciserer ypperstepræsten overfor Reuters.

Guðbjörn Ólafur Zophoníasson har som missionær på Island startet en bibelskole og kristent mediearbejde. Her ses han sammen med sin familie.
Guðbjörn Ólafur Zophoníasson har som missionær på Island startet en bibelskole og kristent mediearbejde. Her ses han sammen med sin familie.
Påvirker flere grupperinger

Troen på de nordiske guder forsvandt på Island og i store dele af Europa for omtrent 1000 år siden, da kristendommen gjorde sit indtog. Men asatroen så en genopblomstring først i 70’erne, da unge fik en fornyet interesse for New Age, og asatroen blev anerkendt som en officiel religion i 1973.
Men der findes retninger af asatroen på steder, hvor vikingerne aldrig kom, fx i Australien, New Zealand og i 21 stater i USA. Det er som regel dem, der søger tilbage til deres oprindelige rødder, som bliver tiltrukket af denne religion, melder Religious News Service.
Nazisterne lånte enkelte aspekter af asatroen i deres søgen efter den rene ariske race, og i dag findes der hvide racistgrupper, som Ku Klux Klan, der dyrker de norrøne guder.

Påvirket af Hollywood

Men Guðbjörn tror også, at de nordiske guders popularitet har fået en opblomstring, efter at de blev stuerene i Hollywood gennem de sidste Marvel-film om Tor og Odin.
– Tor og Odin er blevet de nye superhelte gennem Marvel-eventyrerne, og unge har fået et fantasibillede af disse mytologifigurer, påpeger han.
– Men tilbage til Island. Jeg fik selv en radikal frelsesoplevelse som ung på Island, og jeg tror, at der er en slags indgroet tro på livet efter døden i den islandske folkesjæl fra den norrøne mytologi.
Det var en skræmmende åndelig oplevelse, som førte mig til Jesus. Missionsudfordringen for de kristne på Island er ikke blevet mindre med årene, fremhæver Guðbjörn.
Som følge af den økonomiske krise på Island blev bibelskolen nedlagt i 2012. Før det startede Guðbjörn tre kristne mediecentre på Island efter bibelskole og oplæring i Sarons Dal. Nu er han med i lederskabet i det, som nok er Norges ældste pinsemenighed, nemlig Betania i Larvik.