Oprør på Tempelpladsen

Maskerede terrorister kastede sten og fyrværkeri, før de flygtede ind i al-Aqsa-moskeen.
Maskerede terrorister kastede sten og fyrværkeri, før de flygtede ind i al-Aqsa-moskeen.

Muslimer angreb under sørgedagen for det 1. og 2. tempel. Nogle jøder vil bygge det 3. tempel.

– Vi vil befri Tempelpladsen. Vi vil afslutte okkupationen og bygge det tredje tempel, sagde leder Gershon Salomon fra ’Tempelbjergets trofaste’, som demonstrerede ved indgangen til Vestmuren søndag formiddag den 26. juli.

Søndag morgen var der et muslimsk oprør på Tempelpladsen på tisha b’av, den jødiske sørgedag for ødelæggelsen af det første og det andet tempel. Politiets talsmand, Micky Rosenfeld, sagde til IBA-TV, at oprørerne kastede sten mod politiet ved Mugrabi-porten. Politiet drev dem tilbage. Oprørerne barrikaderede sig derpå i al-Aqsa-moskeen og kastede sten og fyrværkeri mod ordensmagten. Fire politimænd blev såret, ifølge Rosenfeld.
Politiet fik besked om, at angrepebet var planlagt. Man havde samlet sten, planker, fyrværkeri og brandbomber. Arabiske unge havde gemt sig inde i al-Aqsa-moskeen lørdag.
Oprøret søndag fandt sted, mens titusinder af jøder var på vej til Vestmuren for at bede på tisha b’av. En af dem, som gik op på Tempelpladsen, var byggeminister Uri Ariel.
– Handlingerne med vold og terrorisme, som blev udført specielt i dag mod de bedende ved et helligt sted, må entydigt fordømmes, hed det i en udtalelse fra Israels præsident Reuven Rivlin.
– Jeg vil udtrykke min støtte til sikkerhedsstyrkerne for deres beslutsomhed i at hindre skader eller indblanding i bønnen ved Vestmuren, resterne af templet. Den slags had-handlinger kan ikke tolereres, og vi vil ikke tillade forstyrrelser, der vil hindre jøder i at bede ved dette hellige sted, skrev Rivlin.
Yehudah Glick fra ”Tempel Mount Heritage Foundation” roste den nye sikkerhedsminister Gilad Erdan, som ikke gav efter og lukkede Tempelpladsen, men i stedet holdt den åben.
Jordans informationsminister Mohammad al-Momani fordømte det, han mente var jødiske nybyggeres ”storm” på al-Aqsa-moskeen.

Vil bygge det tredje tempel

Nogle timer efter oprøret sad Gershon Salomon med sine tilhængere fra ’Tempelbjergets trofaste’ ikke langt fra al-Aqsa-moskeen og råbte i megafonen: ”Tempelpladsen til jøderne – ikke til Ismael”.
– I dag er en national sørgedag over det, som blev ødelagt. Vi sørger ikke bare over det første og det andet tempel. Vi sørger også over, at araberne er på Tempelpladsen, så vi ikke kan bygge det tredje tempel.
I moskeerne opfordrer de tilhængerne til at dræbe jøder. På Tempelpladsen har både IS, Hamas, Fatah og andre terrororganisationer markeret sig, selv om det er vort helligste sted.
Turister må gå op på Tempelpladsen i store grupper. Jøder må kun gå op i små grupper på 10–15 personer. Jøder må ikke bede på Tempelpladsen. Nogle jøder må ikke komme der. Jeg er også nægtet adgang, fordi en mufti sagde, at jødisk blod skal flyde, hvis jeg kommer op på Tempelpladsen. Det er frygteligt, at regeringen ikke gør noget ved det, siger Salomon og citerer Salme 137, 5: ”Glemmer jeg dig, Jerusalem, så lad min højre hånd visne!”
– Vi vil befri Tempelpladsen og bygge templet, sagde Gershon Salomon fra Tempelbjergets trofaste.

Gershon Salomon fra Tempelbjergets trofaste vil befri Tempelpladsen og bygge det tredje tempel. Foto: Vidar Norberg.
Gershon Salomon fra Tempelbjergets trofaste vil befri Tempelpladsen og bygge det tredje tempel. Foto: Vidar Norberg.
Venter på templet

Tisha b’av betyr den 9. i måneden av. Det er en ulykkesdato i jødisk historie. Det første tempel blev ødelagt på denne dato i 586 f.Kr. Det andet tempel blev ødelagt på samme dato i år 70. Jøderne markerer sørgehøjtiden med faste. De sidder på gulvet både i synagoger og ved Vestmuren. Under sørgehøjtideligheden læser de fra Klagesangene. Specielt lægger man mærke til verset fra kapitel 5, 21:
”Herre, vend os igen til dig, så vi kan komme tilbage! Forny vore dage, så de bliver som før i tiden!”
– Der er mange, som synes, det er vanskeligt at forstå, hvorfor vi sørger. Hvad er det, vi mangler, når templet er borte, skrev chefrabbiner ved Vestmuren Shmuel Rabinowitz.
Han skrev i Jerusalem Post, at templet ikke bare handler om de ofringer, som foregik i templets forgård. Rabbineren mente, at det heller ikke bare handler om, at Gud havde sit tilholdssted der. Rabinowitz påpeger, at verset i 2. Mosebog 25, 8 er af afgørende vigtighed for at forstå sagen: ”Lad dem bygge en helligdom for mig, så vil jeg bo midt iblandt dem.”
Rabbineren skrev, at folket kom til templet for at få kontakt med Gud. Det var derfor, templet blev bygget. Det gav en dyb tilknytning til Skaberen, og dette var målet.

Tusinder i sørgemarch

Flere tusinde deltog lørdag aften i sørgemarchen gennem Jerusalems gader på tisha b’av, sørgedagen for ødelæggelsen af det første og andet tempel.
Dette var det 21. år i træk, hvor Kvinder i grønt (Women in Green), som ledes af Nadia Matar og Yehudit Katsover, arrangerede marchen rundt om Jerusalems mure.
Efter læsningen af ”Eicha” (Klagesangene) i Independence-parken overfor det amerikanske konsulat, startede marchen klokken 22.30. Gader var lukket, også ved Den Nye Port, Damaskus-porten, Herodes-porten og Løve-porten, hvor det var flere taler.
De første, der talte, var Matar og Katsover, som takkede alle de tusinder, som kom fra nær og fjern. De takkede også politiet, som holdt vagt.
– Det er på tide, at vi indtager vor plads på Tempelpladsen.
Blandt talerne var viceforsvarsminister Eli Ben Dahan fra partiet Habayit Hayehudi, som talte om de ti spejderes synd. De turde ikke indtage landet efter udvandringen af Egypten. Han tilføjede, at det er vigtigt, at man har den rette ånd og tro.
Også Knesset-medlem Bezalel Smotrich i Habayit Hayehudi ønsker, at statsministeren og Israels ledere må have samme tro som Josva og Kaleb og tage landet i eje.
Efter talerne strømmede folk til Vestmuren, og en del var der hele natten for at sørge over det tempel, som ikke er der. De bad om, at der snart må blive bygget et nyt.