Spydspids for verdens hjælp til Mosul i Irak

Nødhjælpskoordinator Knud Andersen kom direkte fra Mosul til Midtjylland for at fortælle om farer og glæder ved hjælpearbejdet – Foto: Susanne Madsen

Mission Østs nødhjælpskoordinator i Irak, Knud Andersen, fortalte på årsmødet om faren og glæden ved at uddele nødhjælp til krigsofre.

Af Kim Wiesener, kommunikationsmedarbejder, Mission Øst

Da det korte videoklip fra Mosul tonede frem på lærredet, blev publikum musestille. Kun lyden af skudsalver og rotorblade fra en irakisk helikopter kunne høres i den store sal, hvor de fremmødte fulgte intenst med i Knud Andersens engagerede førstehåndsrapport fra det nordlige Irak.

Den 42-årige danske nødhjælps-specialist har i godt et halvt år været krumtappen i Mission Østs hjælpeindsats i og omkring storbyen Mosul.
I søndags tog han en kort pause fra sit travle, ansvarsfulde og til tider farlige arbejde for at være til stede ved Mission Østs årsmøde i kirkehuset Klippen i Øster Snede.

45 tons fødevarer

Blot få dage forinden havde Knud Andersen ledt en nødhjælpskonvoj med 45 tons fødevarer i den vestlige del af Mosul, hvor flere hundrede tusinde mennesker lige nu er klemt inde under kampene mellem irakiske regeringsstyrker og terrorbevægelsen Islamisk Stat.

Over 6.000 mennesker fik bl.a. ris, bønner, madolie, salt og sukker til at klare sig i en måned. Fra at have ingenting fik de både mad og håb.
Mission Øst har i de seneste måneder hjulpet næsten 42.000 mennesker i og omkring den krigshærgede irakiske storby. Som den første internationale hjælpeorganisation kom man ind i de befriede dele af det østlige Mosul – og nu er Mission Øst også spydspids for verdenssamfundets hjælpeindsats i den vestlige del af byen.

“Jeg elsker mit arbejde”

På årsmødet spurgte en bekymret Mission Øst-støtte, hvordan Knud Andersen håndterer at arbejde under så voldsomme omstændigheder: ”Jeg får besked på at tage på ferie ind imellem, for hvis man ikke gør det, så hober det sig op. Jeg elsker mit arbejde, men selvfølgelig har man også dårlige dage,” indrømmede han.

Knud Andersens beretning fra Irak var en meget rammende illustration af den pointe, som Mission Østs generalsekretær, Kim Hartzner, fremførte, da han bød velkommen til årsmødet.


Artiklen fortsætter efter annoncen:



”Dette er vores årsfest, og vi har meget at fejre. Men det er en meget trist baggrund, vi mødes på. Verden er ikke, som den burde være, der er krig og elendighed mange steder, og 60 millioner mennesker er på flugt,” konstaterede Kim Hartzner.

”Men det er positivt, at I er med til at støtte os,” fortsatte han. ”Det er jer, der går ind for det, vi laver. I betror os jeres opsparede midler, og vi har så det privilegium at udføre vores arbejde.”

Markant flere gav i 2016

Takket være støtten fra både private og statslige donorer oplevede Mission Øst en markant vækst på omkring 50 pct. i 2016 – året, hvor hjælpeorganisationen fejrede 25-års jubilæum. Godt en tredjedel af årsbudgettet bliver lige nu brugt i Irak. Andre vigtige samarbejdslande for Mission Øst er Armenien, Tadsjikistan, Afghanistan og Nepal, og så er organisationen som den eneste danske NGO også til stede i Nordkorea.
Indsatsen i disse lande var også på dagsordenen under det godt tre timer lange årsmøde, der blev indledt og afsluttet med salmesang. Mange af Mission Østs trofaste støtter var kommet langvejs fra for at deltage. De fik masser af indtryk med sig hjem – og mødet med Knud Andersen glemmer de næppe foreløbig.


Artiklen fortsætter efter annoncen: