BDM går i land i DR Congo

Missionær Knud Elmo fik en hjertelig modtagelse af de lokale afrikanere.

Dit barn får pludselig høj feber, og en fem timers lang bådtur er vejen til nærmeste sundhedsklinik. Du får fødselskomplikationer, men der er ingen læge eller jordemoder, der kan hjælpe. Dine børn er tørstige, og du må hente vand fra selvsamme sø, som fungerer som landsbyens kloak.

Sådan ser hverdagen ud for hundredetusinde fattige congolesere.
De bor i et vidstrakt område på vestsiden af den store Tanga-nyikasø i det østlige Congo.

Et land med en årelang historie med kaos, krig og konflikt. Et land, hvor mange af de mest basale institutioner ikke fungerer.

Derfor har Brødremenighedens Danske Mission (BDM) fået bevilget 3,5 millioner udviklingskroner til at forbedre sundhedstilstanden fra Civilsamfund i Udvikling (CISU). Der skal skabes en langsigtet og bæredygtig udvikling i et områdes 22 landsbyer. En indsats, der vil berøre hundredetusinde congolesere, hvoraf næsten halvdelen skønnes at være børn.

Pendlermissionær

I begyndelsen af maj gik BDMs pendlermissionær Knud Elmo Knudsen i land i DR Congo for at søsætte projektet, som løber frem til udgangen af 2021.

En overvældet Knud Elmo Knudsen fortæller om en hjertevarm modtagelse i de første uger. Her har han haft møder med medarbejdere og volontører fra BDM samt præster og ledere fra Brødrekirken i Tanzania. Fra missionsstationen i Kipili ved foden af Tanganyikasøen, hvor han virkede som missionær fra 1999-2017, har han nu krydset søen og er ankommet til DR Congo.

Overvældende ankomst

– Da jeg kom til Kipili om eftermiddagen, varede det ikke længe, før hele opkørslen til missionsstationen var fyldt af folk fra landsbyen, som med sang, dans og afrikanske tungetriller bød mig velkommen – en meget bevægende oplevelse for mig og dem, siger han. – En gammel mand kom stavrende helt fra Katongolo (6 km) for at byde mig velkommen. Han havde set mig, da vi kørte forbi på vej mod Kipili.

Samme begejstrede modtagelse fik han også, da båden lagde til land i DR Congo, hvor mange mennesker også husker Knud fra hans tid i Tanzania.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Sundhedsprojekt

Sundhedsprojektet i Moba-distriktet i Øst-Congo foregår sammen med myndigheder og samarbejdspartnere fra Brødrekirken i Tanzania og DR Congo.

De næste 3 år gøres en målrettet indsats for især at forbedre børnenes sundhed, kvindernes situation i forbindelse med prævention og graviditet samt kvinders rettigheder.

– Sundhedsprojektet udgør en væsentlig del af Brødrekirkens hjælpearbejde i de 22 afsidesliggende landsbyer i Moba-regionen på Tanganyaikasøens vestkyst. Uvidenheden er på alle områder stor. Basalt sundhedsarbejde har vist sig at have en mærkbar effekt på levevilkårene i de små fattige samfund, fortæller Jens Peter Rejkjær, som er general- og missionssekretær for BDM.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Han besøgte området i 2018 og glæder sig over, at projektet nu bliver en realitet:

– Erfaringerne fra et lignende projekt på Tanzania-siden viser, at det virkelig hjælper at gøre noget, siger Jens Peter Rejkjær.

Han fortæller, at en nylig rapport fra Dansk Missionsråds Udviklingsafdeling bekræfter:

– Færre sygdomstilfælde og dødsfald på grund af malaria, tyfus og kolera og et markant fald i børnedødelighed er nogle af de glædelige resultater. Men også det at uddanne og oplyse i landsbyerne, så de selv tager ansvar for egen sundhed og hygiejne fremover.


Artiklen fortsætter efter annoncen:– Det kan lade sig gøre, det nytter, og det umulige er muligt, selvom det måske bare ligner den berømte ’dråbe i havet’, når vi går i gang, siger han.
MHJ/Henri.