Hollands højesteret tillader dødshjælp til demente

I Holland må læger gerne udføre dødshjælp på mennesker med fremskreden demens, som ikke selv kan bekræfte noget ønske om denne ’behandling’. Det fastslog Højesteret den 22. april.

”En læge må udføre eutanasi på mennesker med fremskreden demens på baggrund af en skriftlig anmodning udstedt tidligere,” fastslog højesteretten i Haag i den forløbne uge.

Hvis anmodningen er blevet underskrevet af en person med demens på et tidligere stadium i forløbet, må lægerne altså gerne yde dødshjælp, når patienten på grund af sin sygdom ikke længere er i stand til at bekræfte det.

Afgørelsen kommer efter en meget omdiskuteret sag, hvor en læge blev anklaget for at have udført dødshjælp på en 74-årig kvinde imod hendes vilje. Kvinden havde fået et beroligende middel i sin kaffe, men alligevel måtte hendes pårørende holde hende fast, mens lægen gav hende et drop med dødbringende medicin. Lægen blev senere frikendt, men sagen blev af principielle årsager fremlagt for højesteret.

Anklagemyndigheden mente, at kvinden havde fortrudt sit tidligere ”livstestamente”. Men med den nye højesteretsafgørelse vil dementes protester ikke have gyldighed, hvis de på et tidspunkt har underskrevet et ”livstestamente”, påpeger professor i medicinsk etik Theo A. Boer fra det protestantiske universitet i Groningen.

Holland har tilladt lægeassisteret selvmord siden 2001.