Missionsvenner reddede døve- og blindeskoler

Blinde og døve børn på Madagaskar er sikret skolegang de næste to år på grund af en indsamling blandt missionsvenner i Norge. Foto: Pierrot Men.

Da statsstøtten fra Norge svigtede, reddede private givere skolegangen for 600 døve og blinde børn på Madagaskar.

Det skriver Kristelig Pressekontor (KPK).

Ændringen skyldes, at Norge har flyttet bistandsmidler fra Afrika til Ukraine i 2022. Og det kunne havde fået alvorlige konsekvenser for et projekt, som Det Norske Misjonsselskap (NMS) har været involveret i gennem 99 år. Da den norske ambassade i landet blev nedlagt, stoppede også et mangeårigt uddannelsessamarbejde for børn, som ellers ikke er sikret skolegang.

Katastrofalt

For børnene og familierne ville det have været katastrofalt, hvis skolepladsen forsvandt, siger generalsekretær i Misjonsselskapet, Helge S. Gaard. Foto: NMS.

En lukning af skolerne ville have været katastrofalt, mener NMS, som i sommer startede en særindsamling. Missionens venner indsamlede ikke mindre end 2,2 millioner kroner. Og det beløb var nok til at sikre skolegang for 632 hovedsageligt døve og blinde børn på Madagaskar gennem de næste to år. Samtidig kommer der en alternativ finansiering fra norske myndigheder gennem missonsorganisationernes bistandsorgan Digni.

Mindre støtte til skoler

Arild M. Bakke, som er sektionsleder for Øst-Afrika for NMS, siger til Kristelig Pressekontor, at staten nu giver mindre støtte til uddannelse end før i tiden. Han har selv været missionærbarn på Madagaskar og har boet på øen i 35 år, heraf 11 år som norsk generalkonsul.
Ligesom sektionslederen er også Digni kritisk overfor udviklingshjælpen fra Norge.

– Under Solberg-regeringen var uddannelse en prioritet, og Norge var en vigtig bidragsyder til uddannelse globalt. Norge bidrager fortsat meget til uddannelse, men den nuværende regering har opprioriteret blandt andet fødevaresikkerhed, og bevillingerne til uddannelse er blevet reduceret, skriver generalsekretær Hjalmar Bø fra Digni i en mail til KPK.

Arild M. Bakke taler her under en gudstjeneste ved Lovasoa Cross Cultural Center i Antsirabe. Foto: Eirik Sandstø

Bæredygtig udvikling

Madagaskar har været et norsk missionsland siden slutningen af 1800-tallet. Skoleprojektet på øen er stort og specialiseret, og det kan fejre 100 års jubilæum til næste år. Arild M. Bakke siger, at NMS støtter omkring 1.500 børn og unge med syns- og hørenedsættelser. Mange af dem går i skole på en af landets 11 forskellige specialskoler.

Men uden støtten fra NMS er det usandsynligt, at disse børn ville have gået i skole, for traditionelt blive mange handicappede børn gemt bort i hjemmene, fortæller generalsekretæren. En tredjedel af NMS’ totale budget går til bibelskoler og landbrugsuddannelser i forskellige projekter. Men på længere sigt håber Arild Bakke, at større dele af arbejdet vil blive dækket lokalt.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Han oplyser, at lokale myndigheder og partnere er meget involveret i mange projekter, selv om det kniber i forhold til døve- og blindeskolerne. Traditionelt har det været svært for specialskolerne at få tilskud fra nationale midler. Men nu, efter en større lobbyvirksomhed, betaler de en stor del af skolernes lærerlønninger.

– Vort mål er at introducere nye metoder, som får et godt ry. Da kan det spredes, så mange flere kan nyde godt af det, siger Arild Bakke ifølge KPK.