Brug fasten som et slowfix

Af Simon Thidemann. Ansvarshavende redaktør.

Der er virkelig mange ting her i livet, jeg rigtig godt kan lide. Det, tror jeg, gælder for de fleste. Hvis du lige læner dig tilbage og giver dig selv opgaven at komme i tanke om alle de ting, du godt kan lide, så dukker der lige så langsomt mange ting op. Det kan være oplevelser, fællesskaber, lækkerier, rejser, natur, weekend, ferier, sommer, børn, litteratur, god mad, kunst osv. Jeg vil tro, at det gælder for alle, at når man først kommer i gang, så er der mange ting, man faktisk rigtig godt kan lide.

Nu går vi ind i fastetiden. Det er en tid, der bliver brugt på mange forskellige måder af kristne i Danmark og i verden. Det kan du også læse om på side 12 og 13 her i avisen. Fasten har flere fordele. Blandt andet at jeg bliver mere opmærksom på, hvilke gode ting jeg nyder i hverdagen – og hvilke ting jeg virkelig ikke har lyst til at faste fra, og hvis jeg rent faktisk faster fra noget, jeg nyder, ja, så har det den helt åbenlyse fordel, at jeg erfarer betydningen af det og øger min taknemlighed over det – og jeg får med mit afkald vist mig selv og Gud, at jeg er villig til at give afkald.

Forhåbentlig har det at give afkald så også åbnet op for nye erfaringer. Fastetiden kan have den fordel, at jeg giver afkald på noget for at bruge mere tid på Gud og med Gud. Fastetiden kan for nogen måske også bare være at gå i kirke hver søndag for at faste fra ellers fortravlede og praktiske søndage. Fastetiden kan også være en periode, hvor man faster fra noget, man måske i virkeligheden burde faste fra hele tiden, men så får man det da i det mindste gjort i nogle uger om året.

Nu er faste jo ovenikøbet blevet supertrendy og indgår i nogle af tidens hotteste bud på elementer, der kan være med til at sikre os et længere og sundere liv – men i en åndelig kontekst synes jeg ikke, det er en specielt interessant tilgang til faste. Fastetiden er virkelig en helt særlig periode, hvis vi altså husker at give den plads.

Jeg tror, vi alle sammen helt instinktivt kan mærke, at der er noget rigtigt og noget gavnligt i en fastetid. En periode, der lægger op til lidt mere eftertænksomhed, nøjsomhed, inderlighed og stilhed. Faste er vel i virkeligheden det modsatte af et quickfix – det er et slowfix. Jeg tror ikke, det kræver de store argumenter at overbevise om, at det er godt. Det ved vi godt.

Så i stedet vil jeg bare nøjes med at stille spørgsmålet:
Hvordan bruger du fastetiden?