Jesu brors knogler måske fundet i kiste i Jerusalem

Arkæologisk sensation: Første ‘arkæologiske bevis’ for at Jesus har levet SENSATION: I november-december udgaven af tidsskriftet „Biblical Archaeology Review“ bringes billeder og oplysninger om en lille kiste af limsten som en privat samler købte for 15 år siden – uden at ane kistens værdi.

Kisten af limsten med knoglerne af Jakob er ca. 50 x 28 cm. Knoglerne blev normalt lagt i kisten efter at liget havde været begravet mindst et år.

Andre Lemaire, som er skriftekspert, opdagede kisten sidste forår, og tydede den aramæiske inskription: „Jakob, søn af Josef, bror til Jesus“.
Jesus og jøderne talte netop det aramæiske handelssprog dengang. Jesus’ lillebror hed netop Jakob og var leder af de første kristne i Jerusalem, og kisten dateres til 63 efter Jesu fødsel. Den limsten, som kisten er lavet af, er udhugget i nærheden af Jerusalem for ca. 2000 år siden.
Selv om Josef, Jakob og Jesus var almindelige navne i Israel for 2000 år siden, så er det statistisk usansynligt, at der blandt de få indbyggere fandtes flere end 20 Jakob’err med en far, der hed Josef og en bror, der hed Jesus. Og det er usansynligt, at der fandtes mere end én Jakob med bror der hed Jesus, der var så betydningsfuld en person, at han nævnes. Kun de rige og kendtes knogler blev gemt i knoglekister med inskription.

Indskriften på kisten lyder oversat: „Jakob, søn af Josef, bror til Jesus“- og er skrevet på en måde, som kun blev brugt mellem år 10-70…

To forskere fra den israelske stat undersøgte kisten for to måneder siden og fastslog, at den var mere end 19 århundreder gammel.
Den lokale opkøber, som har haft kisten i 15 år, mener han gav 1-5.000 kr. for den. Og den var svær at slippe af med, for „folk vil ikke have en kasse med knogler stående i deres stuer…“ Han vidste i ikke, at Jesus havde en bror.