Krig tvang ham væk fra familien

Christopher Obua Ogwetta fra Sudan er konsulent i Viborg Stift. Gud har sendt mig til Danmark, siger han, selv om han måtte forlade kone og børn, da han flygtede fra sit borgerkrigshærgede hjemland.– Jeg tror på, at Gud har sendt mig til Danmark, og at han vil bruge mig her, siger den 45-årige præst, der for nylig fik sine to yngste børn på 14 og 17 år til Danmark fra en flygtningelejr i Uganda.
En 20-årig datter opholder sig stadig i Sudan. På grund af borgerkrigen i hjemlandet og en kompliceret familiehistorie med en kone, der tidligt blev psykisk syg, havde han ikke set børnene siden 1996. I dag går de i skole i Viborg og er godt på vej ind i en dansk hverdag, fortæller Christopher.
Christopher Obua Ogwetta er oprindelig anglikansk præst. I 2005 kom han til Danmark som FN-kvoteflygtning. I dag er den 45-årige sudaneser tilknyttet Viborg Stift som konsulent for afrikanske flygtninge.
Den første søndag i Danmark gik Christopher Obua Ogwetta til gudstjeneste i Viborg Domkirke. Han talte ikke dansk, men præsten tog sig tid til en snak med den nyankomne engelsktalende afrikaner, der viste sig at være anglikansk præst med en bachelorgrad i teologi fra Uganda Christian University Mukone i Kampala.
Det blev begyndelsen til Christophers vej ind i den danske folkekirke, hvor han i dag er tilknyttet Viborg Stift som konsulent på fritidsbasis. Stiftet har bedt ham opsøge nyankomne afrikanske flygtningefamilier med henblik på at hjælpe dem ind i folkekirken eller måske oprette en afrikansk menighed.
Christopher er glad for aftalen med Viborg Stift, selv om han stadig drømmer om en dag at virke som præst i Danmark og prædike i en kirke hver søndag.
I dag har han afsluttet sprogskolen og har fuldtidsjob som lagerarbejder i Bilka i Viborg, så han kan forsørge sin familie. Sideløbende tager han gerne ud og fortæller sin livshistorie.
Christopher Obua Ogwetta er født i en kristen familie i en landsby i det overvejende kristne Sydsudan under den første langvarige borgerkrig i årene før og efter landets uafhængighed fra den engelske kolonimagt i 1956.

Overlevede tortur

Familien måtte flygte til Uganda, hvor Christopher voksede op i en flygtningelejr. Senere vendte familien tilbage til Sudan, hvor Christopher gjorde sin skolegang færdig og afsluttede en uddannelse i økonomi, som han supplerede med fire års teologiske studier.
Mens en ny og langvarig borgerkrig drev over fire millioner sudanesere på flugt og kostede to millioner livet, rejste han rundt som anglikansk præst og hjalp menigheder, skoler og klinikker i bushen.
– Det var en tid med daglige massakrer og ubeskrivelige lidelser for mit folk. Selv overlevede jeg mirakuløst flere fængselsophold, tortur og bortførelse af ugandesisk oprørshær. I 1998 flygtede jeg til Uganda, hvor jeg var sekretær for den anglikanske biskop, fortæller Christopher.
Efter sin teologiuddannelse blev han sammen med tre familiemedlemmer udvalgt til genbosættelse i Danmark – et land, som han på det tidspunkt kun havde meget vage forestillinger om.
– I geografi havde jeg lært, at Danmark var et lille og meget koldt land nær Nordpolen!
I Viborg fungerede Christopher en tid som præst for en lille afrikansk menighed, der samledes i domkirkens lokaler. Gudstjenesterne foregik på engelsk og samlede op til 50 voksne og 20 børn. Men mange er siden flyttet, så i dag mødes nogle af de tilbageblevne i en international bibelkreds tilknyttet Luthersk Mission.
Birthe Munck-Fairwood/sl