Danskere vil skabe fred i Mellemøsten

Alle snakker om fred i Mellemøsten. Men et par fra Allerød gør noget ved det.

Hanne og Jonas Norgaard Mortensen

– Kirkens arbejde med dialog og udvikling er vejen til fred i Mellemøsten, mener Hanne Skovgaard og Jonas Norgaard Mortensen, der sammen med deres to piger flytter ned til et af verdens brændpunkter.
Familien bosætter sig i Egyptens hovedstad Kairo og skal arbejde for fred, demokrati og udvikling i regionen.

Fjerner fjendebilleder

– Vi kan forhåbentligt give vores lille bidrag til, at dialogen mellem muslimer og kristne forvandler frygt og fjendebilleder til forståelse og gensidig respekt, siger Hanne, der indtil før jul har arbejdet som miljøkonsulent. Jonas kommer fra et job som Kommunikationschef i DUF – Dansk Ungdoms Fællesråd, en paraplyorganisation for dansk foreningsliv.
DUF har et omfattende arbejde i Mellemøsten, hvor organisationen skaber dialog og samarbejde mellem foreninger i Danmark og Mellemøsten.
Hanne og Jonas skal nu arbejde med projekter, der skal udvikle Mellemøsten mod demokrati, økonomisk udvikling og menneskerettigheder. De er ansat af missionsselskabet Danmission og skal også engagere sig i religionsdialog.
Danmission er en folkekirkelig organisation som arbejder med dialog, kirkens liv og vækst og bekæmpelse af fattigdom. Organisationen arbejder i over 10 lande med et budget på knap 45 millioner og 60 tilknyttede medarbejdere.
I Mellemøsten støtter Danmission udvalgte samarbejdspartnere med næsten 10 millioner. Her skal Jonas være ”regional director” og sikre, at alle de støttede projekter fungerer, og at partnerne lever op til aftalerne.
Hanne skal bl.a. assistere den anglikanske biskop Mouneer H. Anis i kirkens mange dialogprojekter, som skal skabe fred og forsoning mellem kristne og muslimer.
– Biskoppen har en meget betydningsfuld dialog med den muslimske sheik Fawzi al-Zafzaf fra det mest fornemme og ældste islamiske lærdomssæde, universitetet Al-Azhar i Kairo, fortæller Jonas.
– Sheiken mødes med de kristne ledere i en Interreligiøs Dialog Komite og signalerer dermed til hele samfundet, at kristne og muslimer kan og skal respektere hinanden og leve fredeligt sammen.

Gavner kristne

– Denne interreligiøse dialog er uhyre vigtig for de kristne, som opnår anerkendelse og rettigheder, men dialogen forvandler også samfundets frygt og fordomme til forståelse og respekt og baner dermed vejen for fred og forsoning i Egypten.
Nytter det noget?
– Mission, oplysning, udvikling og dialog har det tilfælles, at det er det lange seje træk. Vejen fra at ændre menneskers værdier, verdensbillede og værdighed til at ændre samfundets kultur og strukturer er lang. Men det kan lade sig gøre. Samfund er kun summen af borgerne, så hvis de bevidstgøres, ændrer sindelag og handler engageret, vil deres samfund langsomt blive transformeret, siger Jonas Norgaard Mortensen til Udfordringen.
Danmissions lokale dialoggrupper i Egypten forhindrer og løser mange konflikter, siger han.
– Dialogen mellem de religiøse ledere i Egypten forplanter sig til alle samfundslag i samfundet og sikrer den kristne kirkes fortsatte liv og udvikling.
– Kvindelig omskæring er nu blevet forbudt i Egypten, og der er sket et markant kulturskifte, så der omskæres stadigt færre kvinder.
– De fattige og enlige kvinder i slumkvartererne bliver styrket og sender deres børn i skole. Nilfiskerne kommer ud af fattigdom og kan udvikle deres eget liv og deres lokalsamfund.
Familiens kirke, Amagerbro Frikirke, bakker op om det nye missionsarbejde i Mellemøsten.
Svend Løbner