Pølsesnak og oprigtighed blandt gymnasieelever

Ny undersøgelse viser, at danske gymnasieelever ikke ved særlig meget om kristendom, men er oprigtigt søgende i forhold til livets store spørgsmål.
Kan Gud varme en pølse så meget, at han ikke kan spise den? Hvad synes du (Gud) om, at så meget højreorienteret politik bliver udført i dit navn? Var Jorden ikke et lidt for ambitiøst projekt?

KFSere på besøg på Tønder Gymnasium til en samtale omkring tro.

Sådan lyder nogle af de spørgsmål, som helt almindelig gymnasieelever ville stille Gud. De har svaret på anonyme spørgeskemaer fra KFS (Kristeligt Forbund for Studerende) på gymnasier, handelsskoler og HTX’er over hele landet sidste efterår.

Hvem er Jesus?

Samtidig er der også en meget seriøs side af resultaterne fra undersøgelsen. Gymnasieeleverne er nemlig blevet spurgt nærmere ind til, hvordan det står til med tro i deres liv. Og overraskende mange, nemlig hele 44,8% af de adspurgte, opfattede sig selv som kristne. Det virker i første omgang som et utroligt positivt resultat. Men efterhånden, som undersøgelsen spørger mere ind, viser det sig, at deres forståelse af kristendom ligger meget langt fra en traditionel forståelse.
F.eks. mener kun 23,4 % af dem der ser sig selv som kristne, at Jesus er verdens frelser, og kun 11,3% at Jesu tilgivelse er det centrale i kristendommen. En stor del af de resterende adspurgte er først og fremmest fokuserede på næstekærligheden, som det centrale.

Kræver ihærdigt arbejde

Om undersøgelsen siger generalsekretær i Kristeligt Forbund for Studerende Robert Bladt:
– At Jesus er verdens frelser er en af kristendommens mest grundlæggende påstande. Der kan være mange grunde til, at så få deler vores tro på dette. Men undersøgelsen viser, at vi fortsat må arbejde ihærdigt på at gøre Jesus kendt blandt studerende. Påstanden om, at Jesus er verdens frelser, stammer ikke fra KFS, men fra Jesus selv.

Hvorfor skal vi dø?

Sammen med de mere useriøse spørgsmål i undersøgelsen er der også en stor bunke meget seriøse og søgende spørgsmål. F.eks. Hvad er vejen til fred med sig selv? Hvorfor skal vi dø? Hvorfor skal vi tro på dig, når der er så meget ondt? Hvordan kommer jeg tættere på Gud? Spørgsmål, som vidner om en sult efter svar på livets store spørgsmål.
Robert Bladt er glad for at få bekræftet, at der i dag på landets gymnasier er brug for, at de skaber et forum for at tale om tro.
– Vores opgave som organisation, at gøre Jesus kendt, virker utrolig relevant i forhold til de spørgsmål, de unge stiller, forklarer han.

Opfordrer til målrettede arrangementer

Sammen med muligheden for de unge til selv at nedfælde deres spørgsmål til Gud, var der også givet nogle svarmuligheder. Her blev de tre med flest stemmer: 1) Hvorfor er der så meget ondt i verden? Det spurgte 24,3 % Gud om. 2) Hvad er meningen med livet? Ville 16,6 % gerne vide. 3) Hvad sker der, når vi dør? Undrede 8,1 % af undersøgelsens deltagere sig over. Robert Bladt fortæller, at som konkret reaktion på de tilbagemeldinger, opfordrer KFS nu grupper på studiestederne til at lave arrangementer med plads til at drøfte netop de tre spørgsmål.
Du kan også få KFS på besøg på din skole ved at bruge kontaktformularen på kfs.dk.