Ny formand for FrikirkeNet

Lars Bo Olesen elsker livet og uforudsete udfordringer. Nu er han ny formand for paraply-organisationen FrikirkeNet.Efter syv år som formand for FrikirkeNet overlader Tonny Jacobsen roret til Lars Bo Olesen. Frikirkepræsten fra Herning skal nu lede et netværk af godt 100 frikirker og institutioner, der er gået sammen om at være en fælles frikirkestemme i Danmark.

Lars Bo Olesen

– Jeg er meget inspireret af den del af Fadervor, hvor der står: ”Komme dit rige, ske din vilje, som i Himlen således også på jorden.” Gud ønsker at det, han har hos sig, skal blive synligt også her hos os, siger Lars Bo Olesen.
– Det er kirkens opgave at blive den åbenbaring af det himmelske. Kirken har noget at byde ind med i alle dele af samfundslivet. Og som kirke kan vi tage del i samfundet ved at sætte ord og handling på de klassiske kristne værdier.

At kirkerne bliver hørt

I en tid hvor størrelse også betyder noget for at blive hørt, mener han, at FrikirkeNet nu har fået en størrelse, der har gjort det muligt at blive hørt i tiden, og dét for noget godt.
– Med FrikirkeNet har vi fået et netværk, hvor vi kan lægge stridigheder til side og fokusere på det, vi er bedre til sammen.
Vi har for eksempel valgt at være en platform for præsentationen af kristne værdier i det offentlige rum og vi er virkelig lykkedes med pressetjenesten, som i dag er den primære kilde, når medier søger informationer om frikirker i Danmark.

Tømrer blev præst

Lars Bo Olesen er oprindeligt uddannet tømrer, men siden 1990 har han arbejdet fuldtids inden for kirkeligt arbejde. De seneste år som ledende præst i frikirken Åbenkirke i Herning. Han betegner sig selv som en handlingens mand, der har det godt med uforudsete udfordringer. Egenskaber, han ved, der er brug for i den nye rolle.
– Vi vil fortsat arbejde på at udvikle netværket, så det er relevant for mange kirker at være med i på trods af forskellighed.
Det skal både give mening, have kant og have bredde. Og det skal holdes frisk og fornyes, siger Lars Bo Olesen og understreger, at han med fornyelse mest tænker på, at man i sin arbejdsform ikke bliver en fastlåst institution, men forbliver en organisme.
– Det ligger ikke i kortene, at vi ændrer os teologisk. Vi er et bredt netværk af karismatiske frikirker, hvor vi har valgt at være relations-, missions- og tjeneste-orienterede. Personligt tror jeg, at flere kunne komme med. For det handler ikke om, at de lokale kirker skal fravælge deres identitet, men om at man i fællesskab vælger at tale med én røst ind i den offentlige værdi-debat.
Han refererer bl.a. til de debatter, der kører lige nu om homofile ægteskaber, præsters roller og rettigheder. En opgave han mener ikke bliver mindre i fremtiden.
– Hvis vi ikke havde FrikirkeNet, ville vi som frikirker være bombet 15-20 år tilbage. Vi ville stå hver for sig og ikke have taleret ind i samfundet. Derfor er det afgørende at blive ved med at skabe netværk og relationer på tværs af kirkesamfund og lægge de skel bag os, der før har været mellem kirkerne.

Enigt formandsskift

Den afgående formand glæder sig over at kunne overdrage lederrollen til Lars Bo Olesen.
De to har arbejdet sammen i koordinationsgruppen, som FrikirkeNets bestyrelse kaldes, i de godt syv år, hvor Tonny Jacobsen har været formand.
– Det har været fantastisk at se FrikirkeNet blive født, tage form og udvikle sig. Jeg er stadigvæk committet og med i visionen, men det er vigtigt at bevare en fleksibilitet i strukturen, så den samme leder ikke bliver siddende i alt for lang tid, siger Tonny Jacobsen, der selv har lagt op til skiftet, og nu fortsætter som pressetalsmand.
– Jeg kan godt lide den rolle med at udtale mig til pressen og blande mig i debatten, men jeg har følt, at de andre ansvarsområder som formand ikke har levnet nok plads til det. Det glæder jeg mig til at få mere tid til. Og formand eller ej, så er vi stadig et godt team. Og jeg håber, Lars vil gå ind i den nye rolle med alt, han er og kan.
Når Lars Bo Olesen ikke er på arbejde i den lokale frikirke eller i FrikirkeNet, bruger han gerne en ledig stund på en bog eller en løbetur, samtidig med, at han selvfølgelig bruger tid med kone, fem børn og et barnebarn.
– Generelt har jeg en positiv livsindstilling. Jeg tror på livet. Det er dejligt!
Michael Bobjerg