Kirkevækst på dansk i Aabenraa

I Aabenraa kan en sognekirke samle over 400 deltagere til gudstjeneste hver søndag.
Hemmeligheden er Guds timing, siger sognepræst Jørgen Jørgensen.- Vi ville dele den gode historie. Havde blot en stille undren over det, der skete. Det, andre beskrev i kirkevækstbøgerne, oplevede vi i praksis.

Jørgen Jørgensen

Sådan indleder Jørgen Jørgensen en kort snak om hans nye bog ”Kirke for Folket” (ProRex Forlag). Bogen beskriver en – efter danske forhold – markant vækst i gudstjenestedeltagere ved Sct. Nicolai Kirke i Aabenraa gennem de sidste 10 år.
Jørgen Jørgensen er sognepræst i Aabenraa sogn. Han blev cand.theol. i 1988 og blev derefter sognepræst i Dronninglund Sogn indtil 1990, hvorefter han kom til sin nuværende stilling i Aabenraa.
– Jeg vil synliggøre, at selv i en gammel traditionel folkekirke kan der ske nybrud. Alt er ikke fastlagt og forudsigeligt. Jeg har oplevet god plads til fornyende tiltag. Og nu håber jeg at kunne inspirere andre, siger Jørgen Jørgensen.

Alpha og gospel er nøgler til vækst

En typisk søndag samler kirken foruden dåbsgæster mellem 100 og 140 til den almindelige højmesse. Om eftermiddagen samles mellem 100 og 300 til en rytmisk gudstjeneste – en familiegudstjeneste, tilsat lovsang og gospelrytmer.
Men væksten begyndte allerede for over 10 år siden.
– Alpha-kurserne var en afgørende nøgle, fortæller Jørgen Jørgensen. – Vi startede i år 2000 og har med enkelte afbrydelser de første år haft to Alphakurser om året i 10 år. Vi sagde på bondsk manér:
”Det der kan vi finde ud af, så det bliver vi ved med!” Og det har givet tilgang til kirken.
En anden faktor er gospelkorene, fortsætter han. Kirken har nu fire kor med omkring 250 deltagere – helt fra børnekoret Gospel Roots til et teenagekor og to voksenkor.

Opbakning og ventetid

Men hvis du skal grave et spadestik dybere: Hvad er det bærende princip?
– At vi ville det. Jeg turde ikke gøre noget uden opbakning. Men vi indså alle i den ”gamle” menighed, at hvis vi ville ud med det kristne budskab, måtte der ske en fornyelse. Og alle bakker op. Der er ingen voldsom ”kamp om scenen”. Og nu har jeg følelse af, at jeg kan gøre lige, hvad der passer mig, fordi vi har ventet tiden af. Det er Guds kirke, Guds projekt. Og har han tid til at vente, kan vi også.
Kirke for Folket er udgivet af Prorex Forlag, som giver nogle smagsprøver på Jørgen Jørgensens udfordringer til danske kirker:

Respekt og relationer

– Jeg appellerer til at tage det kald alvorligt, som er kirkens i det 21. århundrede: At være kirke for de mennesker, der lever nu – i respekt for dem i højere grad end i respekt for en bestemt kirkelig kultur, som ikke må forveksles med evangeliet.
Og han tør godt vove skindet og love:
– Kirker og menigheder, der tør satse på at skabe relationer, fællesskab, kald til tro og tjeneste, og som ikke kun tilbyder enkeltstående events, vil opleve vækst og tilgang.
Det vil blive hårdt og kræve en stor og modig arbejdsindsats, men det vil vise sig at være en farbar vej.

Kommentar

Af Svend Løbner
Kirkeligt Medieakademi


Artiklen fortsætter efter annoncen:Mere ånd i kirken, tak
Folk strømmer i kirke, når der er noget at komme efter. I Aabenraa er Sct. Nicolai Kirke stopfyldt til to gudstjenester hver søndag. Og lur mig om ikke det er fordi præsten både er bibeltro, karismatisk og enormt social. Det er i hvert fald Jørgen Jørgensens omdømme.

Hans bog om kirkens udvikling fra en tradition til tilløbsstykke er netop udkommet. Kirke til folket (ProRex Forlag) dokumenterer, at det er kristendomskurser, gospel og et villigt menighedsråd, der er hemmeligheden til en markant vækst over de sidste ti år.

De tre dele, som jeg vil kalde de 3 S’er, er nøglen til at få folk i kirke. Det er substans, spiritualitet og socialt engagement, der også kan få mig op om morgenen for at gå i kirke i dag, hvor jeg er journalist. Og i mine 25 år som præst gik det altid bedst, når de tre ingredienser var til stede ved gudstjenesten. Substans: Præsten skal tro på det, han eller hun selv prædiker, og kunne formidle det. Spiritualitet: Der skal være lovsang, fri bøn, nadver og mulighed for sjælesorg og forbøn. Socialt engagement: Der skal være kaffe og fællesspisning i forbindelse med gudstjenesten – men selvfølgelig også hjemmebesøg, lektiehjælp og andre tiltag, hvor menigheden kommer hinanden ved.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Jørgen Jørgensen har de tre s’er. Han er bibeltro, karismatisk og social. Menighedsrådet har de tre s’er: De satser på kristendomskurser, gospel og frivilligt engagement. Og Pinsen, som også kaldes kirkens fødselsdag, rummer de tre s’er. Spiritualitet: Helligånden fyldte de første kristne, så de talte i tunger, profeterede og lovpriste Gud. Substans: Apostlen Peter tog bladet fra munden og prædikede evangeliet, så det ikke var til at misforstå! Socialt engagement: De kristne havde alting fælles og delte ud efter hvad enhver trængte til.

Det er den gamle opskrift på kirkens trivsel og vækst. Og det er den, menighedsrådet og præsten i Sct. Nicolai kirke i Aabenraa har opdaget. Det skulle være en effektiv kur mod tomme kirker.

Læs mere her