Det er Lucia-dag på søndag

De små Luciapiger på række for at optræde med Luciasangen og lys i hår til minde om martyrpigen Lucia – og til gavn for Danmissions arbejde for børn og unge. Foto: Rune Lundø/Danmission.
De små Luciapiger på række for at optræde med Luciasangen og lys i hår til minde om martyrpigen Lucia – og til gavn for Danmissions arbejde for børn og unge. Foto: Rune Lundø/Danmission.

Danmission bruger Lucia-dagen den 13. december til at samle ind til fattige børn.

Sognemedhjælperen bakser med at få kransen til at sidde fast på hovedet af den lidt betuttede Luciabrud, mens en anden hjælper de efterfølgende hvidklædte piger – og et par stjernedrenge – med at få tændt lysene. Så slukkes lyset i den godt fyldte kirke, og de fine pigestemmer finder melodien: Nu bæres lyset frem/ stolt på din krone…

Det, der med inspiration fra Sverige begyndte som en slags ugeblads-skønheds-konkurrence i 1944, har fået tag i Danmark, så nu snart sagt alle skoler, plejehjem og rådhuse har deres optog på Luciadagen 13. december eller i dagene heromkring. Og også kirkerne tager del i denne hyggelige tradition med at tænde lys, sådan som den unge kristne kvinde, Santa Lucia, gjorde det på 1300-tallets Sicilien.
På hovedet bar Santa Lucia lys for at have begge hænder fri til at hjælpe. For hende var det livsvigtigt at bringe mad, håb og et Guds ord til fattige og syge – faktisk var hun så stålsat, at hun blev slået ihjel, fordi hun nægtede at fraskrive sig sin kristne tro.
– Så langt behøver vi ikke gå i dagens Danmark, mener Danmissions Tove Lind Iversen.
– Men vi kan alligevel lade os inspirere af Santa Lucia og være med til at tænde lys i mørket. Fx ved at bruge Lucia-tiden til at støtte medmennesker, som har brug for en håndsrækning.
Det er også tanken bag Årets Lucia indsamling, som Danmission og deres mange frivillige over hele landet står bag.
Og man behøver ikke gå Luciabrud for at være med – der er også salg af skrabelodder, engle og hjemmebag i kirker, genbrugsbutikker og ved julebasarer.
– Vi kan ikke overvinde mørket, men vi kan alle tænde et lys for de fattige og for de forfulgte – og for os selv og vores nære og kære. Lys der minder os om ham, der om sig selv sagde: ”Jeg er verdens lys.”
Blandt dem, som Danmission hjælper er Landry på 5 år, som bor på Madagaskar. Hver dag kæmper hans mor for, at de får mad og andre basale ting.
”Min far bor ikke længere sammen med os, og jeg har kun min mor,” fortæller drengen.
Landrys mor er kommet med i en selvhjælpsgruppe, som er støttet Danmission. Her lærer hun, hvordan hun kan dyrke sit jordlod, så hun får mere ud af den, og hvordan hun opdrætter husdyr. Det betyder, at de selv får sundere mad, og at der bliver lidt tilovers, som hun kan sælge. Pengene bruger hun bl.a. til at betale for Landrys skolegang.
”Det er svært at få det hele til at hænge sammen. Jeg er tit bekymret for, hvordan det skal gå Landry,” siger moren.
”Selvhjælpsgruppen hjælper os i hverdagen og giver mig et håb om, at vi kan kæmpe os ud af fattigdommen,” siger moren.
Landry er et af Danmissions Fremtidsbørn, som støttes gennem Lucia-dagen.