Psykolog: Vær gavmild og bliv glad

Psykologen Anne Bjerre opfordrer til at være givende. Smålighed kan føre til depression og ensomhed.

Tag opvasken for din mor, skriv et brev til mormor … For når vi flytter fokus fra vor egen navle, får vi det bedre, pointerer psykologen Anne Bjerre fra GirlTalk.

Smålig og nærig eller storsindet og givende? Psykolog Anna Bjerre opfordrer til gavmildhed – og kamp mod nærighed og smålighed, som bl.a. kan skabe depression, ensomhed og dårligt humør.

Det er en stor gave at have noget at give, og der er al mulig grund til at være taknemlig for at have det!

Ofte er der en sammenhæng mellem, hvor gavmild og givende man selv er – og hvad man modtager. Jo mere man giver, desto mere får man.

– Jeg møder mange gavmilde mennesker i mit arbejde i non-profit organisationen GirlTalk – hvor jeg er helt afhængig af folks gavmildhed, lyst og evne til at give. Ellers eksisterer vi ikke. Mange af os finder stor glæde i arbejdet. Vi er drevet af en passion for andre, men vi får masser tilbage … glæde og mening med tilværelsen, siger psykolog Anna Bjerre.

Skal gives frit

Men hun møder også en del beregnende, nærige og smålige mennesker.
– Nogle har en blokering, der hedder ”jeg vil ikke undvære noget, så jeg giver ikke mere end jeg får”. Men hvis vi giver, skal vi give det frit. Selvom vi da kan have en forventning om, at det kommer tilbage.

– Det er ligesom i et parforhold. Vi kan ikke kræve opmærksomhed og kærlighed. Vi kan ytre vore behov – og måske bliver vi imødekommet. Men hvis ikke det gives frit, så har det ingen værdi.

– Derfor skal vi vende vore krav til ønsker. For når nogen kræver noget, så bliver vi fastlåste og anspændte i relationen. Det ser jeg hele tiden, fortæller Anna Bjerre, der har skrevet to bøger, der er udgivet af GirlTalk, som arbejder for at give unge piger mere taletid, støtte og rådgivning.

Giv det videre

Når man er taknemlig og reagerer ved også selv at være givende, når man modtager, så spredes glæden som ringe i vand. Både på film og i den virkelige verden.


Artiklen fortsætter efter annoncen:– I filmen ”Pay it Forward” er konceptet, at når man har modtaget noget godt, skal man også gøre noget godt for tre andre mennesker. Den dér oplevelse af at blive velsignet skal man ”betale videre” – ved at gøre noget for andre. Ikke ved at give tilbage til den, der gav en noget godt uden bagtanke, men til nogle helt andre. Uden bagtanke.

Gør noget godt!

– De unge piger, som kommer og får hjælp her i min praksis GirlTalk, får hver dag besked på at gøre noget godt for et andet menneske. For eksempel: Tag opvasken for din mor, skriv et brev til mormor … For når vi flytter fokus fra vor egen navle, får vi det bedre, pointerer psykologen.
Det er vigtigt, at vi lærer børn og unge, at deres indsats for andre gør en forskel, mener hun.

– Vor selvcentrerethed i den vestlige verden fastholder os let i et usundt jeg-fokus. Vi lever i et lyststyret samfund, og selvfølgelig skal vi mærke efter. Men hvad gør vi for andre? For dem som har brug for hjælp. Vores lyst er så svævende. Den kan forandre sig hele tiden. Ja, vi skal kende vores mave-fornemmelse, men følger vi kun lysten, vil det være katastrofalt, understreger Anna Bjerre.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Trækker ned eller løfter

Nærighed og smålighed låser os fast og trækker os ned.

– Men gavmildhed sætter os fri. Det kan være med alt – vores tålmodighed for eksempel. Materialisme er en hårfin balance – mellem at vi ejer ting, og tingene ejer os. Vi skal ikke alle sammen leve på en sten, men det er godt med forbilleder.

– Moder Teresa gav al sin kærlighed og omsorg til dem, der havde brug for det. Hun levede et rigt liv, selvom hun var en lille krumbøjet kvinde, siger psykologen.

Når vi ikke kan elske ”bare” at give uden tanke for at modtage, trænger vi til at arbejde med og forbedre vores egen indstilling:


Artiklen fortsætter efter annoncen:– Smålighed er et lille fængsel, vi bygger os, når vi bliver så beregnende, at vi ikke kan give uden at forvente ting. Alle, der kommer i min praksis, får råd om at give. Hvis vi altid bøjer nakken, kigger os selv i navlen og spørger: ”Hvad giver det mig?” har vi godt af at løfte blikket og se på, hvad vi kan give til andre. Så udfolder vores univers sig, forklarer hun.

Kvæl det med kærlighed

Når vi er selvoptagede, nærige og beregnende, får vi også dét tilbage:
”Ingen kan li´ mig”, ”ingen gi´r mig noget” … de tanker og den adfærd, vi agerer med, mødes vi også oftest tilbage med. Mennesker, der udstråler generøsitet, bliver for det meste også mødt med noget positivt fra omverdenen.

– Når du møder det nærige og smålige, så ryst støvet af din kappe og fortsæt uanfægtet. Eller kvæl det med kærlighed og giversind. For jo mere vi forsøger at ændre og opdrage andre, jo mere bliver vi selv fastlåst i det. Fordi vi er mere optaget af, hvordan den anden er og gør – i stedet for at være os selv, siger Anna Bjerre.

Hun mener, at vore handlinger råber højere end vore ord, men understreger at: ”Du skal ikke være gavmild for at ændre andre, men fordi det sætter andre fri”.

Ikke kun om penge

– Hvis en pengerig, men nærig veninde forærer dig en udsalgsvare, som er udgået af produktion og ikke kan byttes, så fred være med det. Slip det, sæt det fri.

– Nærighed er værst i vores karakter. Du kan være nærig med penge – økonomisk og sparsommelig – men du måles især på, hvad du giver som menneske. Hvordan din tilgang til andre er.

– Hvis du er nærig, er det jo så heldigt, at du bare kan ændre på det. Det er et valg.

– Hvordan du er, og hvad du bliver mødt med har også betydning for dit helbred. Krop og psyke hænger sammen. Det er der masser af evidens for, tilføjer Anna Bjerre.