Nyt lederpar på soldaterhjem i Skive

– Der er unikke muligheder i jobbet, siger Hans Jørgen Larsen, som skal være leder af KFUMs Soldaterhjem i Skive fra 1. august, mens hustruen Tove er ansat som assistent.

”Vi holder af unge mennesker, der står ved en skillevej i livet. Det giver virkelig mening at KFUMs Soldaterhjem er der i denne situation”.

Det siger Tove og Hans Jørgen Hansen, som den 1. august begynder som nyt lederpar af KFUMs Soldaterhjem i Skive.

Gode erfaringer

Tilbage i 1993 var Hans Jørgen Larsen ung medarbejder på KFUMs Soldaterhjem i Skive.

– Det var en god tid, husker han. ”Og vi har talt om, at det kunne være noget for os at blive leder på et soldaterhjem på et tidspunkt”.

Da stillingen som leder af KFUMs Soldaterhjemsleder i Skive blev ledig i foråret, slog Tove og Hans Jørgen derfor til. Det har formodentlig været medvirkende, at deres datter Maria også er blevet bidt af arbejdet på KFUMs Soldaterhjem.

Maria har både arbejdet på KFUMs Soldaterhjem i Skive, gennemført Hærens Basisuddannelse på Skive Kaserne og arbejdet på KFUMs Soldaterhjem på Bornholm med et par afstikkere til Irak som leder af KFUMs Soldaterhjem der for de udsendte danske soldater på Al-Asad Air Base.

Soldaternes sted

Og Tove siger: ”Jeg kan se, at vores datter Maria får de samme brændende øjne, som når Hans Jørgen fortæller om arbejdet”.

Men der er nogle forskelle fra 1993 og til i dag. Værnepligten er kun fire måneder, og først i 1990’erne var der flere, som egentlig ikke ønskede at aftjene deres værnepligt. I dag har alle praktisk talt meldt sig frivilligt til tjenesten.


Artiklen fortsætter efter annoncen:– Da jeg arbejdede på KFUMs Soldaterhjem i 1993 oplevede jeg, hvordan det blev brugt som et fristed, og jeg tænker, at der er unikke muligheder i jobbet her, forklarer Hans Jørgen. ”I dag er det måske en større udfordring at få soldaterne til at komme over på soldaterhjemmet. Derfor vil vi gøre et nummer ud af at sige til velkomstfesterne for de nye soldater, at KFUMs Soldaterhjem er deres sted. Det er ikke købsbetinget at komme her til forskel fra et kommercielt sted i byen. Desuden bliver det selvfølgelig et tæt samspil med kasernen, hvor vi vil finde ud af, hvilke behov KFUMs Soldaterhjem kan dække”.

Midt i livet

Ægteparret er de sidste mange år kommet i Indre Mission og Valgmenigheden i Fjellerup, mens Hans Jørgen tidligere har været med i både KFUM og KFUK samt en periode i Luthersk Mission, mens han var i Civilforsvaret i Herning.

Hans Jørgen har været selvstændig landmand i 7½ år, taget en tømreruddannelse og har siden arbejdet som selvstændig tømer.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Tove er uddannet lærer og har i mange år arbejdet på Djurslands Efterskole. For hendes vedkommende måtte der gerne ske noget nyt, mens hun fortsat gerne vil arbejde med unge menensker.

”Det er en interessant periode i deres liv, hvor man skal finde sine egne styrker og svagheder.

Det gælder både soldaterne og de unge volontører, der arbejder på KFUMs Soldaterhjem i en periode af deres liv”, mener Tove.

Aftensang og andagt er en naturlig ting

På KFUMs Soldaterhjem er der dagligt aftensang og andagt som en naturlig ting i et kristent hjem. Tove og Hans Jørgen ser også frem til denne del af arbejdet.


Artiklen fortsætter efter annoncen:”Det er vigtigt, at andagterne er nærværende for soldaterne. Jeg synes, at det virker godt at bruge sig selv og personlige oplevelser”, lyder Toves erfaringer fra blandt andet efterskoleverdenen.

Soldatens bøn, Fadervor og Ugens Ord er også nogle af de elementer, der kommer til at indgå ud over sange, som soldaterne selv vælger.

”Det skal være kort og godt”, mener Hans Jørgen, så de trætte soldater ikke falder i søvn, før der bliver sagt amen.

Tove og Hans Jørgen Larsen rykker teltpælene op fra Fjellerup på Djursland, hvor Hans Jørgen har haft egen tømrervirksomhed i 15 år. I løbet af juli måned flytter de ind i lederboligen.