Flere tager på højskole – men kristne vil til udlandet

Mariager Højskole topper blandt de kristne højskoler med 74 elever – men det er ti færre end før. Og den konstituerede forstander Leif Petterson mener, at det skyldes at kristne unge hellere tager til udlandet.

Leif Petterson er konstitueret forstander på Mariager Højskole.

Antallet af elever på de danske højskoler er stigende. Det viser Statistikker fra Folkehøjskolernes Forening.

Alligevel oplever de kristne højskoler i Danmark ikke den samme stigning. Og flere har været i krise.

I november fejrede de danske folkehøjskoler 175 års jubilæum. Rødding Højskole i Sønderjylland var den første folkehøjskole i verden. I dag er der 73 folkehøjskoler i Danmark. Idéen har også bredt sig til andre lande.

Når de kristne danske unge til en vis grad svigter deres højskoler, skyldes det især, at mange unge kristne foretrækker at tage på skoler i udlandet.

– Vi oplever, at de unge, der kommer på ”2 dage gratis” besøg hos os, i 90 pct. af tilfældene tager herfra med en anden oplevelse af, hvad det vil sige at gå på en kristen højskole, end den de kom med, siger Leif Petterson, som er konstitueret forstander på Mariager Højskole.

De kristne højskoler i Danmark har en opgave i at formidle, hvordan det er at gå på en dansk kristen højskole, for indholdet fejler ingenting, mener Leif Petterson.

Mariager Højskole har ikke selv de store problemer med at skaffe elever. På forårsholdet er der ikke færre end 74 elever, og heraf er kun de syv nye, resten fortsætter fra efterårsholdet. Der er 24 internationale elever, resten er danske.

– Vi er vant til flere elever gennem de sidste 4-5 år. Vi plejer at have ca. 10 elever mere. Vi har kapacitet til flere, men klager ikke.


Artiklen fortsætter efter annoncen:– Der er mange unge i vores kredse, der tager sabbatår; hvor man tidligere tog på Mariager eller Kolding Højskole, er der nu mange, der tager til udlandet. Det er jo dejligt, at unge vil noget med det kristne liv, uanset hvor det er. Samtidig synes jeg, at de danske kirker har et godt ungdomsmiljø, som giver de unge lyst til at blive, siger Leif Petterson.