Læge med et stort hjerte

Kim Hartzner opgav lægegerningen for at blive
generalsekretær for Mission Øst. Forleden
rundede han endnu et skarpt hjørne…Læge og generalsekretær Kim Hartzner fyldte 50 år den 21. april. Det blev fejret med en reception på Havarthigaarden i Holte, hvor lykønskningsgaver efter Kims ønske gik til Mission Østs arbejde i det glemte land, Tadsjikistan.
Kim Hartzner er generalsekretær for den danske hjælpeorganisation Mission Øst, som han var med til at starte i 1991 sammen med sin far, René Hartzner.

Nægtede at lukke øjne

På deres rejser i Østeuropa oplevede far og søn den nød og desperation, som Sovjetunionens sammenbrud førte med sig. De besluttede, at de ikke kunne lukke øjnene for alle de mennesker, der havde brug for hjælp.
I midten af halvfemserne lagde Kim lægegerningen på hylden for at blive Mission Østs generalsekretær på fuld tid, og i dag leder han en organisation med 230 ansatte, der sidste år hjalp flere end 350.000 nødlidende i lande som Afghanistan, Armenien, Nepal og Tadsjikistan.
I 2008 vendte Kim og hans familie hjem efter to år i Armenien, hvor manden med det store hjerte stod i spidsen for Mission Østs arbejde for handicappedes rettigheder. Her har han blandt andet været medvirkende til, at landet for nogle år tilbage vedtog en ny national lov, der for første gang i Armeniens historie giver handicappede børn ret til skolegang.

Kasserede børn får en ny chance

Lille Sveta var ét af de første børn, Kim mødte, da han udstationerede sig selv i Armenien i 2006. På Kims første besøg i hendes hjem råbte og skreg den fireårige autistiske pige, langede ud efter folk og var helt umulig at komme i kontakt med.
– Jeg var chokeret og overbevist om, at det var for sent at behandle hende, fortæller Kim.
To år senere mødte han Sveta igen.
– Jeg var rystet – men på en helt anden måde end første gang! Den pige, jeg havde oplevet som menneske-forskrækket, hysterisk og uden for rækkevidde, sad nu pænt sammen med en anden pige på det center for genoptræning af udviklingshæmmede børn, som Mission Øst etablerede for mindre end et år tilbage.
På toppen af et skab stod en dåse med et procenttegn, og hun pegede derop og sagde ”tokos”, som er det armenske ord for procent.
– Tænk, at en pige, der indtil for to år siden var blevet kasseret som menneske af stort set alle omkring sig, og som derfor aldrig var blevet stimuleret på nogen som helst måde, pludselig kendte til et tegn som dette. Og det var slet ikke det eneste, hun havde lært. Jeg var målløs, fortæller Kim.

Det glemte land

Nu gælder det det glemte land Tadsjikistan, hvor ca. 60 pct. af den samlede befolkning lever under den nationale fattigdomsgrænse. Det er til trods for, at der inden for de senere år har været en mindre fremgang i levevilkårene. Da Mission Øst begyndte sit arbejde i Tadsjikistan i 1997, var landet plaget af borgerkrig, og der var et desperat behov for akut nødhjælp.
I den østlige Khatlon-region støtter Mission Øst fattige familier ved at forbedre deres fødevaresikkerhed, sundhed og indkomst via aktiviteter i lokalsamfundet.
Efter Kims ønske gik lykønskningsgaver på fødselsdagen til arbejdet i Tadsjikistan. Her er Mission Øst for nylig gået ind i kampen for rettigheder til mennesker med handicap – et arbejde der bygger på organisationens erfaring fra Armenien.
/sl